Ko je to “Među nama”

Umetnička Republika Limuntus s vremena na vreme upozna i prepozna nove ljude s kojima se možemo naći u istoj ravni i podeliti neke stavove o umetnosti. Ovaj put među nama se našlo udruženje recitatora “Među nama” iz Novog Sada.

Ova družina nastala je 14. decembra 2011. godine u Novom Sadu sa ciljem da promoviše poeziju. Kao i svako udruženje, ovo je vremenom menjalo postave dok se ono vremenom nije iskristalisalo. Družina danas broji nekoliko članova, između ostalog, Jovanu Krstići kao govornicu, Nikolu Rausavljevića, takođe govornika i pesnika, kao i Milna Ćosića, za gitarom, klarinetom i saksofonom kao i neke povremene članove.

Njihov rad se sastoji u tome da oni recituju poeziju velikih klasika i manje poznatih i neafirmisanih autora uz instrumentalnu pratnju što u kafićima, što u kulturnim centrima i bibliotekama, ali i pred televizijskim kamerama. U relativno kratkom vremenskom roku, uspeli su da se pojave u više značajnijih medija kao što su novosadske dnevne novine „Dnevnik“, „Večernje Novosti“, „24 sata“, apatinski “Glas komune”, “025 info” kao i šabački “Glas Podrinja”, portali “Moj Novi Sad”, „Novi Sad“, „Remix press“, „Luftika“, „Brif“, „Pokazivač“,„iSerbia“,  „Omladinske novine“, zatim Radio Novi Sad, Omladinski radio,  Radio televizija Vojvodine, Radio televizija Srbije, RTV Panonija, Balkan TV i Kanal 9. U periodu od februara do decembra 2016. godine snimali smo pesme za Noćni program Radio Novog Sada, odnosno za emisije „Leptirov let“ i „Vremeplov“. Međutim, medij u kom se njihov rad može svakodnevno pratiti jesu njihov Jutjub kanal gde se mogu videti neki njihovi radovi koji nam govore da se radi o društvu čiji su stil i način izražaja još uvek u fazi formiranja i zasad se mogu nazreti obrisi budućeg usmerenja ove družine.

Pored ove vrste angažmana, “Među nama” radi i na promociji knjiga. Neke od njih su i promocija knjige “Sedam jesenjih priča”, “Prva ljubav” i “Napuljski diplomata” italijanskog pisca Marija Ligourija, ali i srpskog pisca iz Amerike- Vladimira Pištala i to na knjigama “Venecija”, “Tesla, portret među maskama” i “Milenijum u Beogradu”.

Kako je vreme odmicalo, a grupa radila na nastupima po neformalnim kulturnim ustanovama današnjice, a to su kafići, barovi i kafane, došle su na red i državne instutucije. Tako su nastupe ove družine zabeležene u Gradskoj biblioteci NovogSada, Kulturnom centru Novog Sada, Matici srpskoj, Pozorištu mladih, Novosadskom pozorištu kao i još nekim ustanovama i udruženjima uglavnom u Novom Sad. Osim ovih nastupa, “Među nama” se pojavljuje u Kulturnom centru Šapca, Narodnoj biblioteci Apatina, Spomen biblioteci Prigrevice, Narodnoj biblioteci Srbobrana, Kulturnom centru Inđije.

Među nama

Imalo bi još svašta da se kaže i napiše o ovom udruženju, ali nije sve u rečima. Dovoljno je pregledati njihov Jutjub kanal i videti šta tamo ima zanimljivo. Članovi Limuntusa i “Među nama” imali su o čemu da pričaju. I bitno je da se ovakve saradnje ostvaruju jer tako umetnost živi. Ne može ništa individualno, naročito ne u vremenu kad svi pretenduju da budu priznati umetnici. Međutim, u toj trci za priznanjem, ljudi su zaboravili šta stvaraju, šta je svrha njihovog rada i da li je njihov rad ikome potreban.

“Među nama” nam u toj celoj kolotečini služi da dočara poeziju jer, jedno je poeziju čitati u sebi, a drugo je čuti je od onog ko zna da je iznese. Poezija će uvek biti potrebna koliko god izdavači tvrdili suprotno.

811 thoughts on “Ko je to “Među nama”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *