Predstavljamo vam rep album “50 nijansi žena u crnom”

Danas nije vreme muzičkih albuma, ali jedan rep album sa čitavih šest pesama mogao bi da se uklopi u današnju Youtube scenu koja traži samo singlove i kratke pesme.

50 nijansi žena u crnom” je prvi solo rep album Aleksandra Đukića- Inspektora Đuke člana ljiške rep grupe Furija. Album pokušava da ubaci neke nove teme u hip hop koje doduše nisu došle do izražaja zbog loše produkcije i manjka energije, ali fokus celog albuma je na samoj lirici.

Lirika je rađena tako da se oni na koje se album odnosi govore sami o sebi. U prvoj pesmi Đuka je Aca iz nevladine organizacije “50 nijansi žena u crnom” i priča o svom društvenom angažmanu i koji prezire sve što je srpsko i neevropsko, ponizno daje da ga Medlin Olbrajt pomazi po glavi kao kuče uz poruku da mora da ” emancipuje provinciju usured tog Balkana, da ne bi opet dobili iz vazduha urana”.

 

U sledećoj pesmi “Ljubav u doba preletača“, Đuka je najpre disident koji je upućen u sva dešavanja u državi i nepravda ga boli i razjeda. On se bori protiv korumpiranih političara i raskrinkava ih u njihovim aferama. Pod nepoznatim okolnostima, taj disident postaje isti taj političar i skandal majstor protiv kakvih se do juče borio. Jako poznata tema u Srbiji.

 

 

Treća pesma “Hajde da zakažemo neki dobar rat” Đuku stavlja u ulogu vatrenog patriote koji je spreman na svaku žrtvu za majčicu Srbiju. Poziva na rat sa Hrvatima i ostalima, ali kad se takav sukob približio, naš patriota je hitno morao da otputuje na more u Grčku. Ali ako bude morao da se brani Kalemegdan od dođoša iz Čačka, on će prekinuti odmor i doći će na prvu liniju fronta.

U četvrtoj pesmi “U Titino vreme” Đuka postaje matori skot koji po slavama i drugim okupljanjima obavezno priča kako je sve bilo dobro u vreme Tita uz obaveznu konstataciju da “smo mi stariji nešto i proživeli, a za ove mlade ne znam šta će”. Naravno, mi mladi koji smo rođeni devedesetih i dvehiljaditih smo krivi za sve. Nikako neko ko priča priče o Titovom vremenu. Pesma je propraćena i spotom koji je snimao i montirao Ognjen Ivanović.

 

Naci baladu peva skinhed i nacista iz Srbije. Nacista iz Srbije opčinjen Hitlerom i njegovom klikom. Apsurdno samo po sebi…

Šesta pesma je malo drugačije tematike i sabira utiske bavljenja muzikom u prethodnih 10 godina, tačnije od osmog razreda osnovne škole do apsolventskih dana Inspektora Đuke.

Album je zbog loše produkcije i ne baš najbolje energije kojom zrači osuđen na neuspeh, ali je jako bitno da sama lirika dođe do ljudi jer je ona srž ovog rada. Tekstovi na ovom albumu nas podsećaju koje sve frakcije i podfrakcije postoje u našem društvu i da pored toga što izgledaju kao suprostavljene, one su ustvari dve strane istog novčića i sve su destruktivne na svoj način.

 

 

Luka Đurić

Rođen 31. 10. 1994. godine. Gimnaziju opšteg tipa završio u Ljigu gde živi i radi u Ljigu. Svira akustičnu i električnu gitaru. U Limuntusu je zadužen za pronalazak i saradnju sa novim autorima.
Luka Đurić

Luka Đurić

Rođen 31. 10. 1994. godine. Gimnaziju opšteg tipa završio u Ljigu gde živi i radi u Ljigu. Svira akustičnu i električnu gitaru. U Limuntusu je zadužen za pronalazak i saradnju sa novim autorima.

731 thoughts on “Predstavljamo vam rep album “50 nijansi žena u crnom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *